Terug naar Index  |   Boekverslagen Overzicht  |   Verslag schrijven  |   Verslag uploaden  |   Zoeken in database  
Menu
Index De Meester Lespraktijk Lesideeën Werkbladen Liedjes Webwinkel Links Gastenboek en e-mail

Problemen bij openen PDF-bestanden?
Klik hier!Print-vriendelijke versie

Max en de Toverstenen
Marcus Pfister


Boekverslag door: Geoffrey Reemer
Dit verslag is 6301 keer bekeken.
Uitgeverij: De Vier Windstreken
Jaar: 1997
Categorie: Prentenboek
Rubriek: Diversen

Op een rotseiland in de zee wonen Max en de andere rotsmuizen. In de zomer zoeken ze eten, spelen met de steentjes en kijken naar de sterren. In de winter moeten ze vaak binnenblijven in hun vochtige, donkere holen. Erg fijn is dat niet. Op een dag vindt Max in een spleet een flonkerende steen. Hij peutert hem los en neemt hem mee om te laten zien. De steen geeft een stralend licht, maar ook veel warmte. Al gauw komen de andere muizen een kijkje nemen. Ze willen ook allemaal een toversteen, maar de oude Balthazar zegt: “De stenen zijn van het eiland, je moet ook iets teruggeven”. Dan mag er gekozen worden!!! Luisteren de muizen naar Balthazar of niet? Als ze het wel doen, zoekt Max een mooie kei en beitelt er een prachtige zon in. Hij legt de steen terug op de plaats waar hij de toversteen gevonden heeft. De andere muizen vinden ook toverstenen en leggen er zelfversierde keien voor in de plaats. ‘s Avonds keren ze terug naar hun warme, verlichte holen en vertellen elkaar verhalen. Zo leven ze nog lang en gelukkig.
Als ze niet luisteren, beginnen ze wild te graven en ze willen alleen de grote toverstenen hebben. Er ontstaat een strijd van “wie heeft de mooiste steen” en ze kunnen niet eens genieten van hun stenen. De berg wordt helemaal leeggegraven en op een dag is het over. De bergwand stort in en de rotsmuizen worden bedolven. Vervolgens wordt het eiland overspoeld door een geweldige vloedgolf. Wat overblijft is een puinhoop en Max en Balthazar zijn de enige overlevenden. Max heeft een mooie steen versierd als dank aan de berg voor de toversteen.
Gelukkig kiezen de meeste kleuters voor de goede afloop.

Thema
Het thema is “schatten van de natuur”. Daar moet je uiteraard economisch mee om gaan.

Hoe kun je dit boek in de klas gebruiken?
Je kunt een parallel trekken met de echte wereld, waarin natuurlijke materialen ook verspild worden alsof het niets is. Ook leuk is om kleuters van dit boek zelf een boek te laten maken. Er zitten allemaal glinsterdingetjes in, die kleuters natuurlijk ook graag in hun boek willen.

Waardering
De glinsterdingetjes doen het hem. De toverstenen glinsteren echt en de kleuters vinden dat geweldig! Ze vinden het ook te gek dat ze zelf de afloop van het verhaal mogen bepalen. Het verhaal zelf is leuk, maar het taalgebruik is hoogdravend voor kleuters. De stenen “flonkeren” en de “bergwand” stort in... jongste kleuters kunnen hierop afhaken. De tekeningen zijn erg mooi, vooral omdat de lijnen vaag zijn en het kleurverloop zacht en donker. Dit contrasteert met de goudolie van de toverstenen en dat is mooi. De tekeningen zijn ook groot genoeg om dit boek in de grote kring voor te lezen.

Dit boekverslag is toegevoegd op 09-01-2003 door Geoffrey Reemer.
Copyright ©2018