Index  |   Lespraktijk  |   Praktisch  |   Achtergrondinfo  |   Thema's  
Menu
Index De Meester Lespraktijk Lesideeën Werkbladen Liedjes Boekverslagen Links Gastenboek en e-mail
Tip: kijk ook eens in mijn Ideeënregister

Geoffreys nieuwste project:

Achtergrondinformatie

Op deze pagina vind je allerlei achtergrondinformatie die je kunt gebruiken om je lessen te verrijken. Van leuke "wist-je-datjes" tot uitgebreide informatie. Veel plezier!

Algemene inleiding tot het vak geschiedenis
Geschiedenis is meer dan een vak op zich. Dat zie je wel aan de oude Grieken: zij gaven de geschiedenis zelfs een eigen beschermgodin, Kleio. Je kunt heel makkelijk lesjes voordragen uit de methode, maar als je echt meer wilt doen met dit vak, kun je hier een aantal uitgangspunten vinden die je op een andere manier naar geschiedenis laten kijken.


De prehistorie
Geschiedenis begint natuurlijk in de prehistorie. De wereld was nog groen en de mensen leefden nog van de jacht en de landbouw. De volkeren verspreiden zich van de deltas in het Midden-Oosten tot in het westen van Europa. Hoe leefden de mensen in de prehistorie? In dit artikel daarover een uitgebreid verslag.


De zegetocht van de Romeinen - deel 1
Bij Toutatis! Het verhaal van de Romeinen is één van de meest indrukwekkende feiten uit de wereldgeschiedenis. In de duizend jaar dat het Romeinse Rijk bestond, hebben ze maar liefst de helft van Europa, en de noordkust van Afrika in handen gehad. In het eerste deel van dit verhaal lees je hoe het Romeinse Rijk ontstond en hoe de Romeinen zelfs de noordkust van Afrika in hun macht kregen.


De zegetocht van de Romeinen - deel 2
In dit tweede deel van de Romeinse geschiedenis lees je alles over de zegetochten van Julius Caesar, de Romeinen in Nederland en de nieuwe keizers van Rome. En welke verleidelijke rol speelde farao Cleopatra in de Romeinse geschiedenis? Ook kun je lezen hoe het Romeinse Rijk uiteindelijk ten onder ging.


Het leven in de middeleeuwen
De middeleeuwen is nog steeds een tijd die tot de verbeelding spreekt. Dappere ridders, grote kastelen en een simpel leven. Maar zo simpel was het allemaal niet. De middeleeuwen was een tijd vol politieke intriges, veldslagen en revoluties. Hier kun je een blik werpen op de gebeurtenissen in de middeleeuwen, vanaf de val van het Romeinse Rijk tot de tijd van Karel de Grote.


Graven van Holland
In de middeleeuwen was Nederland verdeeld in leengebieden. Eén zo'n leengebied was Holland, en het werd bestuurd door graven. Sommige van deze graven waren behoorlijk ambitieus, en deden alles om zoveel mogelijk macht te vergaren. Over drie van deze graven kun je hier iets lezen: Dirk III, Willem II en Floris V. Oftewel: het verhaal van de tolpoorten, de Rooms-Koning en de hoge sprongen.


Sinterklaas, wie kent hem wél?
Sinterklaas... de man met de rode mantel en de mijter. Als beschermheilige van kinderen, zeelieden en speelgoedfabrikanten trekt hij door het hele land, met zijn trouwe Zwarte Pieten, om kinderen gelukkig te maken. Iedereen in Nederland kent hem. Maar wat weten wij eigenlijk echt van Sinterklaas? In dit artikel lees je alles over de echte bisschop van Myra, en de invloeden die de Germanen hadden op het Sinterklaasfeest zoals wij dat nu vieren.


Copyright ©2003-2024  Geoffrey Reemer