Index  |   Groep 1-2  |   Groep 3-4  |   Groep 5-6  |   Groep 7-8  
  Vraag en antwoord  |   Thema's en projecten  
Menu
Index De Meester Lespraktijk LesideeŽn Werkbladen Liedjes Boekverslagen Links Gastenboek en e-mail
Tip: kijk ook eens in mijn IdeeŽnregister

Geoffreys nieuwste project:

Print-vriendelijke pagina
HiŽrogliefen
Groep 5-6 - Schrijven

Benodigdheden:
Dit is een aparte schrijfles voor de middenbouw. De bedoeling is dat de kinderen zelf een tekst gaan schrijven in hiŽrogliefen. Om dit te introduceren kun je ze eerst iets vertellen over de Egyptische cultuur en hiŽrogliefen in het bijzonder. Het zou helemaal leuk zijn als je hierbij plaatmateriaal kunt laten zien. Dit kun je vinden in de bieb en op het internet, bijvoorbeeld op Webshots (zoeken op trefwoord "Egyptian tomb" levert al mooie platen op). Daarna kun je de stencils met het hiŽrogliefen alfabet uitdelen, en de kinderen laten proberen een woord dat jij in hiŽrogliefen op het bord hebt geschreven te ontcijferen. Dan mogen ze zelf een tekst in hiŽrogliefen schrijven. Let hierbij vooral op de duidelijkheid van de hiŽrogliefen: is het precies duidelijk welke tekens de kinderen bedoelen?

Achtergrondinformatie: De Egyptenaren waren een heel slim volk. Terwijl de Europeanen nog in dierenhuiden rondliepen en in hutten woonden, hadden zij al hele steden gebouwd. De Egyptenaren vonden het ook heel belangrijk dat je, als je dood was, een goede begravenis kreeg. Ze zorgden er altijd voor dat je een mooi graf kreeg. Als je niet zo rijk was, dan kreeg je een gewoon grafhuisje, maar als je heel rijk of belangrijk was, dan kreeg je een prachtige graftombe. En als je een farao, een Egyptische koning, was, dan kreeg je een piramide.
Van buiten leek zoín piramide nogal saai, maar van binnen kun je allemaal schitterende tekeningen zien, vooral tekeningen van goden. Maar er zijn ook tekentjes die iets vertellen. Tekentjes die eigenlijk gebruikt worden om mee te schrijven. Die tekens worden hiŽrogliefen genoemd. Het is eigenlijk een vorm van geheimschrift, maar na jarenlang gepuzzel is het archeologen toch gelukt om dit geheimschrift te ontcijferen, en er een soort alfabet van te maken.


Terug


Copyright ©2003-2023  Geoffrey Reemer