Index  |   Groep 1-2  |   Groep 3-4  |   Groep 5-6  |   Groep 7-8  
  Vraag en antwoord  |   Thema's en projecten  
Menu
Index De Meester Lespraktijk LesideeŽn Werkbladen Liedjes Boekverslagen Links Gastenboek en e-mail
Tip: kijk ook eens in mijn IdeeŽnregister

Geoffreys nieuwste project:

Print-vriendelijke pagina
Robbie de Rover
Groep 3-4 - Rekenen

Benodigdheden:
  • Doos
  • Allerlei voorwerpen in verschillende hoeveelheden
  • Knuffelbeer
Robbie de Rover is oorspronkelijk een uitvinding van de methode Wis en Reken, maar ik vond het idee te goed om jullie te onthouden. Robbie ziet er erg schattig uit (knuffelbeer), maar hij is eigenlijk best wel stout. Toen de kinderen uit de klas waren, heeft Robbie namelijk allerlei dingen gestolen en in een grote doos gestopt. Maar toen is hij in slaap gevallen. Daarom moeten de kinderen en de leerkracht ook hťťl zachtjes doen om ervoor te zorgen dat Robbie niet wakker wordt.

Je begint zelf met enkele voorwerpen uit de doos te halen. Je hebt er bijvoorbeeld 9 potloden ingedaan. Haal die er ťťn voor ťťn uit, en tel zonder geluid te maken. Wie weet hoeveel potloden Robbie nou gestolen heeft? De meeste kinderen zullen dat wel weten, maar ze mogen het niet zeggen. Anders wordt Robbie wakker. Ze moeten dus andere manieren bedenken om het getal 9 uit te beelden. Dat kan bijvoorbeeld met de vingers (vingerbeelden). Laat een kind dit uitbeelden met de vingers. Daarna kun je een ander kind naar voren halen die in de doos bijvoorbeeld scharen gaat tellen. Met vingerbeelden laat hij dan zien hoeveel het er zijn. Zo herhaal je dat een aantal keer.

Daarna kun je nog meer oefeningen met vingerbeelden doen, bijvoorbeeld optellen en aftrekken met vingerbeelden. Zorg er dan wel voor dat je Robbie even buiten de klas laat slapen, zodat je weer gewoon kunt praten. Deze les is uitermate geschikt als overgang van het concrete rekenen naar het rekenen met modellen in groep 3, maar ook voor zwakke rekenaars in groep 4.

Terug


Copyright ©2003-2023  Geoffrey Reemer