Meester Geoffrey.nl - Onderwijsschatkist op het internet

Het oerwoud
Groep 1-2 - Drama

Benodigdheden:
  • Speelzaal (of andere plek waar je je vrij kunt bewegen)
  • Eventueel attributen om het wat echter te maken
Vraag en antwoord - vraag van Iris:

hoi, ik moet een verhaal vertellen aan kleuters over het oerwoud, maar dan echt het oerwoud zoals het is, dus niet met savannedieren enzo, het moet ook een beetje interactief zijn en ik word tijdens deze les beoordeeld dus ik zit echt een beetje omhoog! alvast heel erg bedankt! groetjes iris

Ik zag ooit bij Sesamstraat een filmpje van Ernie, die in het oerwoud was. Voor de kinderen ging hij precies laten zien wat daar allemaal te zien was, en hij nodigde de kinderen ook uit om de bewegingen mee te doen. Dat kun jij ook doen in een dramalesje in de speelzaal. Ik neem aan dat dit onderwerp niet uit de lucht komt vallen, en dat je kleuters er al eerder mee bezig zijn geweest. In dat geval kun je voorstellen: zullen we eens samen net doen, alsof we naar het oerwoud gaan? En dan kun je doen alsof de speelzaal het oerwoud is.

Het eerste wat je dan uitbeeldt is: wat hebben we nodig? Wat voor kleding trekken we aan? Doe maar net alsof we onze oerwoudkleren aantrekken! En daar gaan we het oerwoud in. We gaan eerst een stuk met de boot over de rivier (een boot kun je van gymmatten maken). Oh pas op! Daar is een krokodil! Snel peddelen!!! Gelukkig, hij is weg! Nu kunnen we niet meer verder. We moeten uitstappen en lopen. Oef, dat is nog niet makkelijk door die dichte struiken. We moeten de struiken wegmaaien met onze armen. Poeh poeh, daar wordt je moe van (zweet van je voorhoofd vegen). Ah, gelukkig, hier kunnen we weer gewoon lopen. Hť, ik zie tijgersporen. We moeten nu zo stil als muisjes zijn, want misschien is de tijger wel in de buurt! Loop maar op je tenen!

Nou, enzovoorts enzovoorts... je kunt het zelf vast wel aanvullen met andere oerwoud-dingen. Bijvoorbeeld dat de tijger komt en dat de kinderen in de boom moeten klimmen. En uiteindelijk gaan jullie dan weer terug, door het dichte struikgewas, over het water... terug naar de klas.

Dit is dus eigenlijk een verhaal dat je beeldend vertelt. Ik weet niet of dit ook mag. Je kunt deze activiteit ook aanpassen... dat je het gewoon als verhaal in de kring vertelt en dat de kinderen op bepaalde momenten de bewegingen op hun plaats meedoen. Maar persoonlijk vind ik de drama-variant leuker.
Copyright ©2003-2024