Meester Geoffrey.nl - Onderwijsschatkist op het internet

Een rover in het bos
Groep 1-2 - Muziek / Bewegingsonderwijs

Benodigdheden:
  • Liedje: Er zit een rover in het bos (methode: Muziek moet je doen, groep 2)
  • Speelzaal
  • Hoepels
Klik hier voor de melodie


Bij dit simpele maar leuke liedje hoort een bewegingsspelletje. Dat gaat zo: op de grond liggen hoepels. Dat zijn holle bomen… een mooi verstopplekje. Twee kinderen per hoepel mogen erin. Eén kind is de rover. De kinderen zingen dan het liedje dat eindigt met “hoeveel stappen voorwaarts?” De rover zegt dan hoeveel stappen de kinderen in de boom naar voren moeten doen. De kinderen zetten deze stappen. Als het aantal stappen “nul” is, moet de rover de kinderen pakken. De kinderen moeten dan zo snel mogelijk terug naar hun eigen holle boom. Kinderen die getikt zijn, gaan zitten op een bank.

Je kunt dit spel het beste opbouwen door het eerst met twee kinderen te spelen, dan met zes kinderen en dan pas met de hele klas. Op die manier kunnen de kinderen zien hoe het gaat. Het is aan jezelf om een leuke opening en afsluiting te bedenken. Zelf begon ik met een verhaal over twee kinderen die met hun moeder in het bos gingen wandelen. Ze gingen haar laten schrikken en deden net of ze rovers waren. Mamma schrikt dan wel, maar dan moet ze lachen als ze ziet dat het kinderen zijn. Ze zegt dan dat ze nog een leuk spelletje weet over rovers in het bos.

Wat ik ook gedaan heb, is met de kinderen naar de speelzaal sluipen en daar eventjes in het "bos" rondsluipen. Ik had daarvoor een liedje meegenomen dat ook uit de methode "Muziek moet je doen" kwam, maar in feite voldoet elk spannend liedje wel. Je kunt ook vragen of de kinderen eekhoorntjes zien. Voor kleuters is dat razend spannend.
Copyright ©2003-2023