Index  |   Lespraktijk  |   Praktisch  |   Achtergrondinfo  |   Thema's  
Menu
Index De Meester Lespraktijk LesideeŽn Werkbladen Liedjes Boekverslagen Links Gastenboek en e-mail
Tip: kijk ook eens in mijn IdeeŽnregister

Geoffreys nieuwste project:

Print-vriendelijke paginaReflecteren op je onderwijs

Reflecteren op jouw onderwijs Als je nog op de PABO zit, maar ook als je al voor de klas staat, is het belangrijk om continu te reflecteren op jouw onderwijs. Dat is niet altijd eenvoudig, en ik werd zelf ook wel eens gek van al die vragen zoals 'geef aan hoe deze les heeft bijgedragen aan jouw leerkrachtvaardigheden'. Maar zelfkennis is absoluut noodzakelijk om te blijven groeien in het onderwijs. Als je weet wat wťl goed gaat en waar je nog aan moet werken, dan kun je echt een plan maken om een nog betere leerkracht te worden.

Het belangrijkste bij reflecteren is dat je jezelf de juiste vragen stelt. Je moet dus niet vragen: 'ben ik wel een goede leerkracht?' Natuurlijk ben je dat, want het feit dat je bereid bent om je eigen onderwijs ter discussie te stellen geeft al aan dat je goed bent. Wat je eigenlijk in kaart moet brengen zijn de volgende dingen:

  • Wat is voor jou belangrijk in het onderwijs? Wat zijn belangrijke waarden en uitgangspunten voor jou? Hoe vind jij dat een leerkracht les moet geven?
  • Wat zijn jouw sterke kanten in het onderwijs? Maar ook: wat zijn je interesses? Wat zou je graag uit willen diepen of verder onderzoeken?
  • Wat zijn voor jou je leerpunten? En leerpunten zijn er altijd!
Reflecteren is dus goed om even objectief naar jezelf te kijken. Maar het helpt ook heel erg bij sollicitatiegesprekken en functioneringsgesprekken. Neem dus in ieder geval ťťn keer per jaar rustig de tijd om te reflecteren op jouw ontwikkeling als leerkracht.

Ik heb om te beginnen een lijst gemaakt met reflectievragen die je een heel eind op weg zouden moeten helpen. Het is een bewerking van een studiegids van de Hogeschool IPABO Amsterdam/Alkmaar. Voel je vrij om de vragen die jij niet zinvol vindt te schrappen en de rest te beantwoorden. Bij wijze van hoge uitzondering heb ik deze lijst niet in PDF opgeslagen, maar in Word-formaat, zodat je makkelijk de antwoorden ertussen kunt schrijven.

è Download lijst met reflectievragen

Terug

Copyright ©2003-2024  Geoffrey Reemer